TaakberekeningPO
Tot 2006 moest in de onderbouwgroepen minimaal 880 uur worden lesgegeven en in de bovenbouw 1000 uur. In 2006 maakte de nieuwe wet op de onderwijstijden het mogelijk het totaal van de onderwijstijd (7520 uur) gelijkelijk te verdelen over de 8 leerjaren (940 uur per leerjaar).
Omdat het gelijktrekken van de lestijd veel voordelen heeft, zijn sindsdien al veel scholen overgestapt op het gelijke lestijdenmodel. Maar hoewel er onderwijsinhoudelijk en formatief geen steekhoudende argumenten zijn om tussen de onder- en bovenbouw een verschil in lestijd aan te houden, is er nog steeds een aanzienlijk aantal scholen met een verschillende lestijd in onder- en bovenbouw.
Één van de voordelen van het gelijke lestijdenmodel, is dat de lesuren van alle leerkrachten in gelijke mate worden ingeroosterd. Dit voorkomt dat leerkrachten in de onderbouw veel minder lesuren worden ingeroosterd dan hun maximale lestaak, en leerkrachten in de bovenbouw juist veel méér.
Binnen het overlegmodel kon worden afgesproken dat de meer dan de maximale lestaak te geven lesuren niet werden uitgeroosterd, maar sinds de terechte afschaffing van dit ‘wildwestmodel‘ in 2018, is daar de inviduele toestemming van de leerkracht voor nodig. En wanneer deze daartoe niet bereid is, moet er dus een groot aantal lesuren worden uitgeroosterd en vervangen.
Bij gelijke lestijden is een jaarlijkse onderwijstijd van 940 uur voldoende, maar omdat er gewoonlijk voor calamiteiten wat extra marge wordt aangehouden, duurt een schooljaar in de praktijk ongeveer 950 lesuren. Omdat de maximale lestaak 940 uur is, moet dan per groep 10 uur worden uitgeroosterd en vervangen. Om die twee lesdagen vervanging te voorkomen, kan worden afgesproken dat voltijders 10 lesuren méér geven dan 940 uur, en deeltijders naar rato van hun aanstelling.
Deze extra ingeroosterde lesuren (plus de daarbij behorende uren voor het voor- en nawerk) komen in de berekening dan vanzelf in mindering op de uren voor de overige taken, zodat de arbeidsduur per saldo ongewijzigd blijft. Het zal duidelijk zijn dat de kans dat het team hiermee akkoord gaat, op een school met gelijke lestijden beduidend groter is dan op een school met ongelijke lestijden!
Met behulp van de planner is het heel eenvoudig een dergelijk lesrooster op te stellen:
Ga daarvoor in de planner naar het eerste werkblad Lesurenberekening.
We hebben nu alle vakanties en vrije dagen ingevuld en zijn daarbij van het ‘onvoordeligste‘ schooljaar uitgegaan.
Boven rubriek A en in rubriek E zie je nu de gerealiseerde netto onderwijstijd.
Pas tenslotte in A de dagelijkse lestijden zo aan dat je (bij gelijke lestijden in alle groepen) rond de 950 uur uitkomt. Met dit lesrooster kun je er dan op rekenen dat dit elk schooljaar een voldoende aantal lesuren zal opleveren en het aantal marge-uren beperkt blijft.
©TaakberekeningPO 2015-2023
KvK 66412803
Over TaakberekeningPO
info@taakberekeningpo.nl
0251-836839 (ma t/m vrij 10.00-17.00 uur)
Illustraties: icons8.com